" سلام بر شما ... از این که از مظهر عدالت بازدید نمودید ، بسیار خرسندیم . از طریق نظرات می توانید پیشنهادات و انتقادات خود را با ما در میان بگذارید "

مطالب پیشین
پیوند دوستان
غدیر، مهم‌ترین عید شیعیان

 

عید غدیر، عید شادی و سرور آل محمد(ص) است. روزی که به گفته امام صادق علیه‌السلام در آسمان مشهورتر از زمین است.


سرویس سبک زندگی فردا: روز عید سعید غدیر خم، روزی است که با نام «عیدالاکبر» نیز شناخته می‌شود. در چنین روزی در غدیرخم که نام ناحیه‌ای بین مکه و مدینه است و در حجةالوداع، پیامبر اسلام صلی‌الله علیه‌وآله، امام علی علیه‌السلام را به عنوان «ولی» پس از خود اعلام کردند. بر طبق احادیث عید غدیر، عید شادی و سرور آل محمد(ص) است. روزی که به گفته امام صادق علیه‌السلام در آسمان مشهورتر از زمین است. برای این روز بزرگ، آدابی بر اساس روایات و احادیث آمده که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
 
اعمال و سنت‌های عید غدیر 
 

روزه
روزه عید غدیر از مستحباتی است که مکرر بر آن سفارش شده است. امام صادق علیه‌السلام در حدیثی فرمودند:«عید غدیر، روز عبادت و نماز و سپاس و ستایش خداست و روز سرور و شادی است به خاطر ولایت ما خاندان که خدا بر شما منت گذارد و من دوست دارم که شما آن روز را روزه بگیرید»(۱)

البته نه تنها روزه گرفتن در این روز مستحب است بلکه ثواب زیادی هم برای آن ذکر شده است. امام صادق علیه‌السلام پاداشی معادل روزه گرفتن در تمام عمر و یا کفاره گناه شصت ساله را برای آن ذکر کرده‌اند.

افطاری دادن
اگر به هر دلیلی نمی‌توانید در این روز روزه بگیرید فرصت افطاری دادن به روزه‌داران را از دست ندهید. برای اطعام روزه‌داران در این روز هم ثواب زیادی ذکر شده است. به اندازه‌ای که ثواب افطاری دادن به یک مومن در روز غدیر، معادل افطاری دادن به یک میلیون نفر از پیامبران، شهیدان و صدیقان است.

اطعام
اگر نه خودتان روزه گرفته‌اید و نه اطرافیان، پس می‌توانید از مومنان پذیرایی کنید و کام آنها را شیرین کنید.

آراستگی
در این روز آراستگی خودتان و منزلتان را فراموش نکنید. خانه را غبارروبی کنید و لباس نو و تمیز بر تن کنید. چراغانی سر در خانه و آویزان کردن پرچم هم گزینه‌های خوبی برای آراستن منزل هستند. امام رضا علیه‌السلام در همین باره فرمودند:«روز غدیر، روز آراستن و زینت است پس هركس برای روز غدیر، زینت كند، خداوند هر خطای كوچك و بزرگ او را می‌آمرزد و فرشتگانی را به سوی او می‌فرستد، آنان نیكی‌های او را می‌نگارند و مراتبش را تا عید غدیر سال آینده بالا می‌برند. اگر او جان دهد، شهید مرده است و اگر زیست كند، خوشبخت زیسته است»

دیدارها را تازه کنید
در این روز به دیدار مومنان بروید چرا که:«هر کس در روز غدیر به دیدار مؤمنی رود، خداوند، هفتاد نور در قبرش داخل كند و قبرش را بگستراند و هر روز، هفتاد هزار فرشته به زیارت قبرش آید و به او مژده بهشت دهد». البته صلحه رحم با خویشاوندان را نیز فراموش نکنید. امام صادق علیه‌السلام در حدیثی بر این کار تاکید کرده‌اند.

مصافحه کردن
در دیدارهای این روز مصافحه کردن بسیار سفارش شده است. مصافحه کردن و دست دادن، باعث نزدیک شدن قلب‌ها به هم و ریزش گناهان می‌شود. امام علی علیه‌السلام فرمودند:«در روز غدیر، هنگامی كه باهم ملاقات می‌كنید همراه با سلام كردن به یكدیگر دست بدهید»

السلام و علیک یا ساقی (۲)
زیارت، یکی از سنت‌های پسندیده دین اسلام است. در این روز زیارت امام علی علیه‌السلام از دور و نزدیک توصیه شده است. امام رضا علیه‌السلام به پسر ابی‌نصر توصیه فرمودند:«هرجا كه باشی، در روز عیدغدیر در بارگاه امیرالمومنین علیه‌السلام حاضر باش. بی تردید، خداوند، گناهان شصت ساله هر مرد و زن مومن را می‌آمرزد و چند برابر آنچه در ماه رمضان، شب قدر و شب عید فطر از آتش آزاد ساخته در آن روز آزاد می‌سازد»
 
اعمال و سنت‌های عید غدیر 
 

پیمان برادری
عقد اخوت یا پیمان برادری سنتی است که پیامبر اسلام صلی‌الله علیه‌وآله آن را بنا نهادند. شایسته است که در این روز نیز این سنت را احیا کنیم. البته توجه داشته باشید که عقد اخوت ویژه مردان نیست چرا که حضرت رسول صلی‌الله علیه وآله وقت ایجاد اخوت بین مؤمنان در مدینه، دخترشان فاطمه زهرا سلام‌الله علیها را با همسرشان ام سلمه خواهر کردند. خواندن صیغه اخوت در این روز بسیار ثواب دارد. شکل متداول آن نیز بدین صورت است که برادر مؤمن دست خود را بر دست راست برادر خود بگذارد و بگويد:

«واخيتك في الله و صافيتك الله في الله و عاهدت الله و ملائكته وكتبه و رسله و انبيائه و الائمة المعصومين عليهم السلام علي اني ان كنت من اهل الجنة و الشفاعة و اذن لي بان ادخل الجنة لا ادخلها الا و انت معي»

آن گاه برادر مؤمن مي گويد: «قبلت». پس از آن بگوید:«اسقطت عنك جميع حقوق الاخوة ما خلا الشفاعة و الدعاء و الزيارة». وقتي كه طرف مقابل قبول كرد برادر معنوی يكديگر خواهند شد.

یوم التودد
امام رضا علیه‌السلام این روز را «یوم التودد» یعنی روز مهرورزیدن نامیده‌اند. در چنین روزی معتقدان به ولایت امام علی علیه‌السلام باید غم را از دل دوستان حضرت به هر اندازه که می‌توانید بزدایید.

فراهم کردن آسایش بیشتر خانواده
یکی از وظایف مرد به صورت کلی فراهم کردن آسایش و راحتی خانواده است که در روز عید غدیر بسیار بر آن سفارش شده است. به گفته امام صادق علیه‌السلام: «در روز غدیر، مرد، باید آسایش زندگی را افزایش دهد»

نیکی کردن
در دین اسلام همیشه بر نیکی کردن و گره گشایی از کار مردم تاکید شده است. در روز عید غدیر نیکی کردن بر عمر انسان می‌افزاید و علاوه بر این باعث شادی خودمان نیز می‌شود.

روز هدیه دادن
در این عید بزرگ، می‌توانید با دادن هدیه‌ای هر چند کوچک دل دیگران را شاد کنید. به خصوص نوجوانان و کودکان که هدیه گرفتن باعث می‌شود شیرینی این روز در نظرشان چند برابر شود. حضرت رضا علیه‌السلام فرمودند:«عید غدیر روز بخشش و هدیه دادن است»

صلوات فرستادن
در این روز بسیار صلوات بفرستید که به گفته امام رضا علیه‌السلام:«روز غدیر روز صلوات فرستادن فراوان بر محمد و آل محمد است»

غسل کردن
در این روز نیز مثل اعیاد دیگر به غسل کردن سفارش شده است. طبق گفته امام صادق علیه‌السلام بهترین زمان برای غسل این روز هنگام ظهر است.

روز استجابت دعا
روز عید غدیر بهترین زمان برای نیایش و سپاسگزاری از خداوند است. حضرت رضا علیه‌السلام فرمودند:«روز غدیر روزی است كه خداوند بر توان كسی كه او را نیایش كند، می‌افزاید» و فرمودند:«روز غدیر روزی است كه دعا در آن مستجاب می‌گردد»

نماز مخصوص این روز هم دو ركعت است كه باید در هر ركعت پس از حمد ده مرتبه سوره توحید، ده بار آیه الكرسی و ده مرتبه سور قدر را بخوانید. وقت خواندن این نماز نیم ساعت پیش از ظهر است. پاداش این نماز برابر با صد هزار حج، صد هزار عمره است.

خواندن دعای ندبه
خواندن دعای ندبه در چهار عید توصیه شده است؛ روز جمعه، عید فطر، عید قربان و عید غدیر. در این روز دعای ندبه بخوانید و به فرازهایی که در رابطه با عیدغدیر و خلافت امام علی علیه‌السلام است بیشتر توجه کنید.

پی‌نوشت:
۱. وسائل الشیعه جلد ۷ صفحه ۳۲۸ حدیث۱۳
۲. شعر از سید حمیدرضا برقعی




ادامه مطلب
تاریخ ارسال مطلب : پنج شنبه 30 شهریور 1396 
  •  

پاسخ: این یك امر طبیعى است. در تمام ملتها این شیوه نامگذارى رواج دارد، كه گاهى یك حادثه تاریخى را با نام شهرى یا خیابانى، یا كوهستانى، یا نام فرد خاصى مطرح مى كنند. چون در صحراى سوزان غدیر خم، 120 هزار حاجى از نظر آب در زحمت بودند و همه از یك رود كوچكى استفاده مى كردند، آن حادثه بزرگ، و آن خاطره نورانى با نام آن رود كوچك بنام «غدیر» با صحراى غدیر مشهور شد.





ادامه مطلب
تاریخ ارسال مطلب : دوشنبه 20 شهریور 1396 
  •  

پاسخ : فرمان الهى پس از خارج شدن از مكه به رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) ابلاغ شد، و برخى از علل آن چنین است. اگر در مراسم شهر مكه یا عرفات یا منى این حقیقت مطرح مى شد شاید جاذبه روز غدیر را نداشت و دلها و مغزها را بخود جذب نمى كرد، چون همه در حال عبادت و انجام مراسم بودند.

 اما پس از پایان مراسم حج و كوچ كردن حاجیان بسوى شهر و دیار خود، زمینه بیشترى براى بیعت با امام (علیه السلام) وجود داشت .





ادامه مطلب
تاریخ ارسال مطلب : دوشنبه 20 شهریور 1396 
  •  

پاسخ: شركت رسول گرامى اسلام در مراسم حج سال دهم هجرت را (حجة الوداع) مى نامند. زیرا دیگر پیامبر اسلام نتوانست به حج برود، آخرین سفر حج آن حضرت را وداع با حج نامیدند، و چون پس از مراسم حج آن سال در روز هیجدهم ذى الحجة در صحراى غدیر خم، ولایت امام على (علیه السلام) و دیگر امامان معصوم شیعه تا قیام حضرت مهدى (عجل الله تعالی فرجه) را مطرح كرد و از عموم مسلمانان بیعت گرفت، نام حجة الوداع، حادثه غدیر خم را در دلها زنده مى كند.





ادامه مطلب
تاریخ ارسال مطلب : دوشنبه 20 شهریور 1396 
  •  

پاسخ: هر پیامبرى داراى جانشین و امام بوده و رسول خدا نیز مى بایست جانشین و امامى داشته باشد كه او را معرفى و براى او از مردم بیعت بگیرد، اما در كجا؟ و در میان كدام جمعیت ؟

 در كدام اجتماع عظیمى مى شود مسئله بیعت براى امامت امام على (ع ) را بگوش مسلمانان جهان رساند؟ اجتماع عظیمى چون سفر حج، آن هم حجة الوداع، كه همه مسلمانان از سراسر بلاد اسلامى به جهت حضور شخص پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) شركت كرده بودند بهترین موقعیت بود.





ادامه مطلب
تاریخ ارسال مطلب : دوشنبه 20 شهریور 1396 
  •  


پاسخ : پس از مراسم حج واجب، كه مسلمانان بلاد اسلامى چون شنیدند، رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) در این مراسم شركت دارد، به گونه اى گسترده شركت كردند، و چون آخرین حج رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) و در روزهاى آخر عمر آن حضرت بود آن را (حجة الوداع) نامیدند.
یخ كلینى روایت كرده است كه حضرت رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) بعد از هجرت ده سال در مدینه ماند و حج بجا نیاورد تا آنكه در سال دهم خداوند عالمیان این آیه را فرستاد كه:
«و اذن فى الناس بالحج یا توك رجالا و على كل ضامر یاتین من كل فج عمیق لیشهدوا منافع لهم.
)اى رسول خدا! در میان مردم براى سفر حج ندا در ده و همه را به مراسم حج فراخوان تا مردم پیاده و سواره و از راه دور بسوى تو آیند( پس امر كرد رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) مؤ ذنان را كه با آواز بلند به مردم اطلاع دهند كه رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) در این سال به حج مى رود.





ادامه مطلب
تاریخ ارسال مطلب : دوشنبه 20 شهریور 1396 
  •  

پاسخ: روز پنجشنبه، سال دهم هجرت، هیجدهم ذى الحجة، درست هشت روز پس از عید قربان، در صحراى غدیر خم فرمان بیعت عمومى مردم با حضرت امیرالمؤ منین (علیه السلام) از طرف خدا و فرشته وحى صادر شد كه: «یا ایهاالرسول بلغ ماانزل الیك...» (اى پیامبر آنچه نسبت به ولایت على (علیه السلام) به تو ابلاغ كرده ایم براى مردم بازگو(





ادامه مطلب
تاریخ ارسال مطلب : دوشنبه 20 شهریور 1396 
  •  


پاسخ: نام معروف حادثه عظیم بیعت عمومى مردم با امام على (علیه السلام) همان غدیر است اما با نامهاى دیگرى نیز مطرح شده است مانند:

 یوم الولایه (روز اعلام ولایت)

 یوم البیعه (روز بیعت)

 یوم الدوح (روز بزرگ، كه حادثه بزرگى در آن رخ داد، یا روزى كه مردم در كنار درختان تنومند صحراى غدیر، از سایه هاى آن استفاده مى كردند و سایبان براى خود درست نمودند.





ادامه مطلب
تاریخ ارسال مطلب : دوشنبه 20 شهریور 1396 
  •  


پاسخ : بیابان غدیر خم پس از سرزمین «جحفه» در 3 میلى مكه قرار دارد، و در آنجا رود همیشه جارى وجود داشت، چون براى اعلام ولایت امام على (علیه السلام) و بیعت 120 هزار حاجى از زن و مرد، دو روز در آنجا توقف كردند، و در آن هواى گرم و كمبود آب، از آن رود كوچك استفاده مى شد، آن حادثه بزرگ به نام «غدیر» معروف شد. از آن پس در نوشته‌ها و گفته‌ها و شعرهاى گوناگون، روز بیعت عمومى مردم با حضرت امیرالمؤ منین (علیه السلام) با نام غدیر مطرح گردید.





ادامه مطلب
تاریخ ارسال مطلب : دوشنبه 20 شهریور 1396 
تعداد کل صفحات : 2      1   2  

 

تمامی حقوق این وبلاگ و مطالب آن متعلق به مظهر عدالت می باشد و انتشار مطالب با ذکر منبع مانعی ندارد.
طراحی و اجرا : مرکز فرهنگی صالحون